top of page
Sofia Heling och Kim Bodnia spelade rollerna som Saga Norén och danska polisen Martin Rohde.
Internationellt uppmärksammade

Bron

Den prisade publikframgången om poliserna Saga Norén och Martin Rohde både utspelar sig och spelades in i Öresundsregionen – bland annat hos Ystad Studios. Här hittar du de båda huvudkaraktärernas originalkostymer uppställda precis så som de bars i serien.

Sofia Helin och Kim Bodnia i Bron

Huvudrollerna spelas av Sofia Helin och Kim Bodnia och underhållningsvärdet är lika delar handling som komplexa karaktärer. Serien består av fyra säsonger där de tre första skrevs av Hans Rosenfeldt och den fjärde av honom ihop med Camilla Ahlgren. En stor del av filminspelningarna gjordes i Ystad Studios och varje säsong krävde runt 100 skådespelare och 80 personer i filmteamet.

Från inspelningsplats
Regissörens utsikt under inspelning
En framgång över gränser

Nästan 200 länder har sänt Bron sedan serien hade premiär i Sverige och Danmark. Produktionen blev snabbt en publikframgång med runt miljonen tittare under första avsnittet i båda länderna. I USA och Storbritannien skapade Bron de högsta tittarsiffrorna en icke-engelskspråkig serie gjort dittills.

Redan efter första säsongen hade 135 andra länder köpt in serien. Utöver sändningar har så många som sju länder gjort omtolkningar och egna inspelningar efter det svenska manuset där andra gränsregioner utgjort arenan för händelserna. Mellan Storbritannien och Frankrike står dramat kring tunneln under Engelska kanalen, mellan Tyskland och Österrike är ett bergspass skådeplats och mellan Sydafrika och Zimbabwe bron i Beitbridge.

Från Bron II under Öresundsbron
bottom of page