top of page
Ystad Studios Visitor Center Foto Caroline Lilja Grilly (56) - kopia.jpg
Utforska filmens specialeffekter

Greenscreen-studio

Framför övernaturliga trolleritrick med tema Cirkus Imago, spela in din favoritscen från Wallander eller utforska möjligheterna och skapa en egen kreativ scen i vår greenscreen-studio. Den här studion är byggd för att upptäcka och förstå tekniken bakom greenscreen genom lek – för både små och stora.

180221YstadStudios059.jpg

Välj en kuliss från någon av filmerna som producerats hos oss. Hämta vad du behöver ur kostymförrådet och starta inspelningen av din egen film mot greenscreen. Utforska hur greenscreen fungerar med hjälp av gröna dräkter, skynken och föremål. Planera din scen och agera framför kameran själv eller ihop med kompisar. När du är färdig med din scen hjälper vid dig att spara och skicka den till dig själv.

IMG_5457.JPG
greenscreen_stege.jpg
Så funkar greenscreen

Greenscreen är en tekniken som gör det möjligt att göra objekt och människor osynliga på film. Genom att filma två olika klipp och lägga dem på varandra skapar vi en bild som visar ett helt nytt klipp. Det ena klippet animerar vi eller filmar vi utanför greenscreen, och det andra i. Klippet som är framtaget utanför greenscreen lägger vi sedan i de gröna ytorna. Det är så vi till exempel kan spela in en scen som utspelar sig i rymden, fastän vi inte alls har varit i rymden och filmat. Prova själv, så får du se!

Egentligen kan man använda vilken färg som helst för att lägga två klipp på varandra på det här sättet. Därför kallas tekniken också chroma key, som betyder ungefär ”färgnyckel”. Att filmskapare oftast använder grön eller blå färg beror på att de färgerna skiljer sig mycket från människors hudfärg, oavsett viken hudfärg vi har. Skulle vi till exempel använda rött finns det risk att personers ansikten och händer blir osynliga fastän vi inte vill det.

Ystad Studios Visitor Center Foto Caroline Lilja Grilly (56) - kopia.jpg
bottom of page