top of page
-Ijd8MHFg5-XeyZ8-cAU8Va8XxWu-xM0JLE0Ltek9es[1].jpg
I mordgåtornas centrum

Wallander

Polisstationen från den allra första filmatiseringen, kontoret från de brittiska filmerna och inte minst kommissarie Kurt Wallanders privata vardagsrum. Här tar du samma steg som Wallander gjorde i originalscenografierna, provar hans kavaj och bläddrar i en gedigen samling manuskript.

y0B_OXSRM8Te2Z2O_EL_-N9SnYaJcMv0pM5T_pYtZnk[2].jpg

Öppna dörren till Kurt Wallanders hem och sätt dig bekvämt i en av fåtöljerna i vardagsrummet. Precis på den här platsen filmades Krister Henriksson när han gjorde rollen som Kurt Wallander, och allt står inrett här nu som det gjorde då.

Till scenografierna Wallander hör också en stor mängd kostymer, manus och storyboards som tillsammans med bild och ljud skapar en interaktiv bakom-kulisserna-upplevelse för dig som besökare.

För den hängivne besökaren rekommenderar vi minst ett poserande i Wallanders skjorta och kavaj per scenografi för att ta den perfekta bilden av dig i rollen som Kurt Wallander.

IMG_2289Wallander hantverkshemmet_redigerad-1.jpg
Kenneth Branagh som Kurt Wallander i den engelska versionen
Boka några av våra Wallander gruppaket
biljett_grupp_shortcut.png
biljett_grupp.png
biljett_grupp_wallanders-resa.png
biljett_grupp_wallander-on-tour.png
En internationellt känd kommissarie

De 12 böckerna om Kurt Wallander är översatta till ett 40-tal språk och lästa av över 40 miljoner människor.

Filmatiseringarna blev snabbt en publiksuccé och idag finns 32 svenska filmer och 12 brittiska om Wallander. Alla spelades huvudsakligen in på de faktiska platserna i och runt om Ystad.

Den första boken om Kurt Wallander skrev Henning Mankell år 1991 och den sista gavs ut år 2013. Redan 1995 kom den första filmatiseringen baserad på böckerna, då med Rolf Lassgård i huvudrollen. Därefter avlöste filmerna och serierna om Wallander varandra fram till 2014 när den senaste filmen hade premiär. I majoriteten av de svenska filmerna har Krister Henriksson rollen som Kurt Wallander.

 

Eftersom filmerna till större delen spelades in på de geografiska platserna som beskrivs i böckerna går Wallanders värld att uppleva fysiskt inte bara hos oss på Ystad Studios Visitor Center, utan i hela Ystad: hemmet på Mariagatan, Fridolfs konditori, restaurangen på Hotell Continental och gränderna i stadskärnan.

-Ijd8MHFg5-XeyZ8-cAU8Va8XxWu-xM0JLE0Ltek9es[1].jpg
bottom of page